UNREAL ENGINE

Maruša Milharčič

1. Uvod

Unreal Engine se je razvil v okviru Epic games kot „gameframe“ oziroma programsko razvojno okolje zasnovano za izgradnjo videoiger. Prvič je bila predstavljena leta 1998 v igri Unreal, žanra strelec prve osebe. Uporablja se še v številnih drugih zvrsteh, na primer v platformerjih, borbenih igrah, MMORPG-jih itd. Unreal Engine ima visoko stopnjo prenosljivosti in ga še danes uporabljajo številni razvijalci iger, saj ima odprto in dostopno programsko opremo. Njena najnovejša različica pa je 4.25.0.

slika 1: logotip platforme UE

2. Jedro

Danes lahko Unreal Engine uporabljamo v različnih panogah, ne samo kot razvijalec videoiger, ki je sicer njegov prvotni namen. Uporabljajo jo tudi strokovnjaki za vizualizacijo, arhitekti in oblikovalci, animatorji. Uporablja se v namene razvijanja MR in oddajanje v živo, promocijo, za namene filmskega ustvarjanja itd. Od vizualizacij dizajna, kinematografskih izkušenj do kakovostnih iger prek PC-ja, konzole, mobilnih telefonov, VR-jev in AR-jev.

2.1. Igre: Ustvarjaš in pošiljaš lahko igre na več različnih platformah in v katerem koli žanru. Njegova prilagodljivost je eden temeljnih razlogov za tolikšno priljubljenost. S pomočjo UE je razvojni program Life ustvaril več različnih iger in tako potrdil njegovo vsestranskost, na primer akcijsko-pustolovsko igro Zapomni si me, odprto svetovno akcijsko-RPG igro Vampyr in več epizodnih pripovednih pustolovskih iger Življenje je čudno 1 in 2. Nabolj poznane in pogoste pa so igre s strelci prve ali tretje osebe.

slika 2: prikaz uporabe vmesnika Alienbrain 2019, ki je povezan z UE

2.2. Arhitektura: Epic Games ponuja dve različni rešitvi za sprotno arhitekturno vizualizacijo: Unreal Engine za strokovnjake za vizualizacijo in Twinmotion za arhitekte in oblikovalce. Tu lahko v nekaj sekundah izdelaš visokokakovostne slike, panorame, standardne VR ali 360-stopinjske videoposnetke.

slika 3: prikaz uporabe motorja OctaneRender 2019 za UE, na primeru interjerja

2.3. Avtomobilizem: S pomočjo UE lahko oblikuješ svoj dizajn, ne da bi čakal na fizicni model, lahko preizkusiš svoj model v VR, ne da bi zapustil razstavni prostor. V skrajšanem času lahko oblikuješ celovito rešitev in tako ustrežeš in pritegneš kupce ter zraven opraviš še vse potrebne ergonomske študije in preizkusiš marketinška orodja.

2.4. Film in dogodki v živo: Tu se veže to programsko okolje predvsem z razvojem MR, ki se lahko uporablja v komercialne, informativne namene in zabavo. V filmski industriji pa odpravlja zamudno in drago predelavo ter omogoča nov kreativni pristop in nadzor.

2.5. Simulacija: UE je primerna za uporabo, ko je v resničnem svetu preveč nevarno ali predrago, potrebujete pa platformo za eksperimentiranje, analizo, prototipiranje ali strojno učenje.

UE predstavlja popoln nabor razvojnih orodji za vse, ki se ukvarajo s tehnologijo in 3D v realnem času. Nudi svobodo in nadzor za zagotavljanje vrhunskih vsebin. Unreal Engine vsebuje napredne možnosti dinamičnega senčenja, zaslon in resnične 3D odseve, raznovstna orodja za razsvetljavo in prilagodljiv urejevalnik materialov za ustvarjanje nabolj realistične vsebine in interaktivnih izkušenj v današnjem času. Ponuja prost dostop do izvorne kode C++, tako da lahko preučuješ, razširiš in prilagodiš kodo svojim potrebam in željam. Njihovo skladišče izvorne kode v GitHubu, ki predstavlja eno vodilnih platform za razvoj programske opreme na svetu, se nenehno posodablja, ko razvijajo funkcije v lastni liniji, zato ne boste rabili čakati na naslednjo izdajo, da boste prejeli najnovejšo kodo. S sistemom vizualnih skript Blueprints, pa lahko hitro oblikujete in pošiljate interaktivne vsebine, ne da bi morali znati kodirati.

UE4 podpira široko paleto platform: Windows, PS, PlayStation 4, Xbox One, Mac OS X, iOS, Andrioid, AR, VR, Linux, SteamOS in HTML5.

3. Zaključek

Unreal Engine je eden vodilnih in najbolj prepoznavih programskih razvojih okolij, ki se uporablja za videoigre, ter v drugih sektorjih, kot so arhitektura, oblikovanje izdelkov in ustvarjanje filmov. Njegova prednost je podpora široke palete platform, dostop do celotne izvorne kode. Razvoj in sprostitev igre pa sta brezplačna. Za njegovo uporabo potrebuješ nekaj predhodnjih izkušenj kot programer, ko pa enkrat osvojiš prvine tega okolja, lahko ustvariš izvrstne in visokokakovostne izdelke.

4. Besedilni viri

Unreal Engine: the most powerful real-time 3D creation. 2020. Unreal Engine. [14.3.2020; 17:04]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://www.unrealengine.com/en-US/>

Kateri je najboljši igralec: ali je Unreal Engine pravi za vas?: Poglobljen vodnik Epicovega Unreal Engine 4, ki združuje doseg, tehnično dovršenost in ceno. 2020. Gamesindustry.biz. [14.3.2020; 17:14]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-01-16-what-is-the-best-game-engine-is-unreal-engine-4-the-right-game-engine-for-you>

Unreal Engine – Wikipedia. 2020. From Wikipedia, the free encyclopedia. [14.3.2020; 17:19]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://en.wikipedia.org/wiki/Unreal_Engine>

5. Slikovni viri

Slika 1: Unreal Engine-the most powerful real-time 3D creation platform … [slika]. [14.3.2020; 18:41]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://cdn2.unrealengine.com/Unreal+Engine%2F11_18_UE_Feed_Migration_Images%2FFEED_THUMB_UE_Logo_Generic-1400×788-c11642ffb55e268095321f5eb144f469beb0074f.jpg>

Slika 2: Exeptiongate. 2019. Here’s Alienbrain 2019 from Alienbrain … [slika]. [14.3.2020; 18:52]. Dostopno na spletnem naslovu: <http://www.meshmag.hu/2019/08/28/itt-az-alienbrain-2019-az-alienbrain-tol/#prettyPhoto><https://www.awn.com/news/alienbrain-2019-unreal-editor-integration-now-available>

Slika 3: On-set Facilities. 2019 … [slika]. [14.3.2020; 19:00]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://onsetfacilities.com/otoy-and-epic-games-realease-octanerender-for-unreal-engine/>

6. Povzetek v angleščini

Unreal Engine was developed as part of the Epic Games as a “gameframe”or a software development environment to build video games. It was first introduced in 1998 in the game Unreal, a first-person shooter genre. It is used in many other genres, on the baseboard in platformers, fighting games, MMORPGs, etc. Unreal Engine has a high download rate nowadays and it is used nowadays by many game developers because it has open and accessible software programs. Its latest version is 4.25.0.

Today, Unreal Engine can be used in a variety of industries, not just as a video game developer, which is otherwise its original purpose. It is also used by visualization professionals, architects and designers, animators. It is used for the purposes of developing MR and live broadcasting, promotion, for the purposes of filmmaking, etc. From design visualizations, cinematic experience to quality games via PC, console, mobile phones, VRs and ARs.

UE represents a complete set of development tools for anyone dealing with real-time technology and 3D. It offers freedom and control to provide top-notch content. It offers free access to C ++ source code, so you can study, expand and adapt the code to your needs and desires. To use it, you need some previous experience as a programmer, but once you master the elements of this environment, you can create excellent and high-quality products.

UE4 supports a wide range of platforms: Windows, PS, PlayStation 4, Xbox One, Mac OS X, iOS, Andrioid, AR, VR, Linux, SteamOS and HTML5

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja